Четвер, 28.03.2024, 11:58

Історія селища

В "Очерках истории Волынской земли до конца XIV столетия", вказується, що територія Клеваня - тогочасна назва містечка - була заселена ще в добу бронзи (перше тисячоліття до в.е.). Це підтверджують археологічні знахідки - кам'яні сокири, зернотерки, кам'яні наконечники стріл. Вперше в писемних довідках Клевань згадується в 1446 р., коли Михайло Васильович, князь Чарторийський, отримав від Свидригайла, колишнього великого князя Литовського, диплом і дарчий запис на Клевань: "Даєм имение в Луцком повете монастыр святого НИКОЛАЯ на Клевани над Стублем же", - записано в грамоті князя. Від половини XV ст. - Клевань став власністю роду Чарторийських. З 1516 р. М. Чарторийський приймає додаткове наймення - "на Клевань". Лист князя Вишневецького 1648 р. інформує, що козаки Хмельницького заволоділи "Клеванию", завдавши йому великих руйнувань. У 1653 р. великої шкоди нанесла "Клеваню сарана. Тоді ж татари знищили поселення дотла. Уцілів лише замок і деякі фільваркові забудови. Пізніше Клевань згадується в акті від 5 грудня 1702 р. - в позові публічного обвинувача військового суду воєводства Волинського Андрія Колодницького, в якому вимагається вид керуючого Клеванським княжим маєтком дворянина Станіслава Тарчевського, щоб він видав у військовий суд проживаючого в містечку Клевань православного Св. Іоанна, відлученого від церкви Жабокрицьким за непослух і звинувачується в тому, що він був зв'язаний з Палієм і Самусем, прийшовши на Волинь піднімати народ на повстання. З 1704 р. Клевань уже не резиденція Чарторийських. З 1794 р. він стає власністю Російської держави. За даними 1889 р., Клевань при рч. Стубле "волости Клеванской" мало церкву Народження Христа (збудована 1777 р,), костьол, волосне управління, головне духовне училище, книгарню, заїзний двір, лікарню, аптеку, водяний млин, 74 крамниці. Акт 1571 р. згадує втрачену церкву пресвятої Богородиці. За даними "Иллюстрированого путеводителя по Юго-Западным железным дорогам " 1898 р. в Клевані проживало 4000 жителів.
Клевань - селище міського типу з 1940 року. До селища входять Клевань І і Клевань II. На території селища виявлено поселення доби бронзи та давньоруське городище. В додатку до літопису "Повість минулих літ" згадується населений пункт Коливань під 1113 роком. На думку деяких істориків вона тотожна з містечком Клевань. В другій половині XIV ст., коли Волинь була захоплена Литвою, Клевань потрапив до володінь князя Гедиміна. З 1458 року Клевань належав князю Михайлу Чарторийському. Для захисту своїх володінь князь у 1475 році почав будувати тут кам'яний замок, оточений ровом з водою, який у 1495 році добудував його син.
Однак не всі історики поділяють цю думку, наводячи аналогію між назвою Коливань з іншими населеними пунктами України.
Щодо походження назви Клевань, то є декілька припущень в цьому напрямку.
Легенда розповідає про те, що на території поселення простягайся широкі лани зернових культур, які ніби хвилі на морі коливав вітер. І тому назвали село - Коливань.
В іншій легенді говориться, що селище розташоване на пагорбах, і вузькі грунтові дороги дуже коливали купців на вибоїнах під час їх торгової подорожі на Лучеськ, так тоді називали Луцьк. Тому й називали це місто - Коливань.
А ще одна легенда розповідає, що назва селища походить від слова хлів. Під час татарської навали татари зганяли людей і худобу в хліви, що ніби то будинки жителів тоді нагадували хліви, а називалося селище - Хлевань. Згодом ця наза змінилася на Клевань, де буква "X" змінилася на "К"
Ярослаз Пура в своїй праці "Наш край у назвах" так пояснює походження назви "Клевань".
Містечко це знаходиться на самому кордоні Полісся і власне Волині, і тому в древності воно могло бути пунктом (місцевим ринком), куди з Полісся, де було багато рогатої худоби, приганяли її для обміну на хлібні продукти, якими рясніла плодородна Волинь. У зв'язку з цим - в цьому пункті влаштовуються хліви для худоби, по місцевому - "хліви" або "хлєвини". Від яких потім утворилось тут поселення і одержало назву спочатку "Хлєвин", яке потім в устах народу змінилося в Хлевань і нарешті Клевань.
«  Березень 2024  »