Вівторок, 19.03.2024, 10:57

Клеванська санаторна школа-інтернат

У старовинному парку закладеному ще за часів кріпацтва, функціонує з 1963 року Клеванська санаторна школа-інтернат.
Дитячий заклад було розміщено в будинках колишнього панського маєтку, управителем якого  був батько народної артистки СРСР  Н. Ужвій.
Керівником закладу у 1963 році був призначений молодий, але надзвичайно працелюбний та відповідальний педагог і господарник Боденчук Іван Васильович. Невичерпна енергія Івана Васильовича, ентузіазм педагогів дозволили за короткий час ввести в експлуатацію у 1963 році восьмирічну школу-інтернат, яка у 1968 році була перепрофільована у середню санаторну школу-інтернат для дітей з серцево-судинними захворюваннями. Оскільки на той час школа токого профілю була лише в Дніпропетровську, то діти на навчання та оздоровлення направлялися з багатьох областей України. Було багато дітей з важкими вадами серця, з хронічними захворюваннями. В. І. Боденчук домігся того, що хворих дітей консультували та лікували не лише в обласній лікарні, але і в Київському інституті кардіології.
Іван Васильович Боденчук був незмінним керівником Клеванської школи-інтернату з 1962 по 1988 рік
Колектив Клеванської санаторної школи-інтернат пам'ятає та цінує колег, які стояли біля витоків заснування закладу.
Пів століття пропрацював в школі вчителем хімії Заслужений вчитель України Приварський Петро Григорович. Найбільшим захопленням всього його життя стала непроста наука хімія, яку сам досконало опанував, але й вчить її азам інших майже пів століття.
Багато колишніх випускників згадують згадують свою діяльність у клубі українсько-болгарської дружби. Вихованці інтернату їздили в Болгарію, приймали ровесників із дружньої країни у себе. Керувала клубом Валентина Олексіївна Козачук, людина енергійна, захоплена роботою з дітьми. Люблять та пам'ятають колишні випускники своїв вчителів та вихователів. Це і Ковальчук П. П., Волинюк П. В., Ставецький В. А., Яковюк С. І., Приварська О. М., Дроздовська Г. А., Панчук О. П., Бусел В. Д., Богун Й. Ю., Свирида В. І., Свирида З. Й., Остапчук С. І. та ін.
Свій внесок у розвиток Клеванської санаторної школи-інтернату зробив В. М. Мелех, який очолював колектив з 1994 по 2007 рік.
В 2013 році школа відзначила свій півстолітній ювілей. І хоч самі приміщення школи-інтернату вже зазнавали впливу часу, проте внутрішні оздоблення з кожним роком набувають сучасного вигляду. Незмінними залишаються і принципи за якими функціонує школа, колектив і все для блага дітей, для зміцнення їхнього здоровя'я.
«  Березень 2024  »